17.04.2024
Lubisz desery? Co powiesz na deser w szklance? To doświadczenie, angażujące zmysły i wizualna rozkosz, a przy okazji zaproszenie do eksperymentowania i zabawy.
W tej twórczej przestrzeni, pełnej soczystych owoców, kremów i aromatycznych dodatków, odkryj swoją pasję. Desery w szklankach to doskonały sposób, by wykazać się kreatywnością.
Są uniwersalne. Mogą być szybką przekąską, eleganckim zakończeniem wykwintnego bankietu lub oryginalnym akcentem na przyjęciu. Są też praktyczne – możesz je przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu podania.
Kluczem perfekcyjnego deseru w szklance jest smak i estetyka. Ich typ wpływa na percepcję (bardziej formalny lub casualowy).
Wybór szklanki na desery to jak wybór sceny spektaklu. Niech współgrają z deserem, by każda warstwa opowiadała historię, a przejścia tworzyły płynną narrację.
Na jakie pojemniczki na desery szklane z Trend for Home możesz postawić?:
Oto kilka sekretów, które sprawią, że deserki w szklankach będą wyglądać jak „milion dolarów” (i równie pysznie smakować):
Chcesz przepis na deser w szklance? Zamiast jednego masz kilka. Każdy (w zależności od szklanki) to 3-4 porcje. Pomysł na szybki deser w szklance niech stanie się punktem wyjścia do Twoich kulinarnych eksperymentów.
Na scenie, którą jest szklanka na deser, odbywa się przedstawienie. Aktorzy to warstwy kremów, musów, owoców, ciastek, galaretek. Ich gra to harmonia smaków i kolorów, a Ty jesteś reżyserem spektaklu. Każdy składnik to część zachwycającej choreografii. W tęczowych refleksjach szkła i słodkich nutach każdej łyżeczki zaklęte są magiczne deserki w szklankach.
Ubij żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Delikatnie wmieszaj mascarpone. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i połącz z masą. Dodaj kilka kropel barwnika, by uzyskać kolor nocnego nieba. Biszkopty namocz w kawie i ułóż warstwę na dnie. Nałóż warstwę kremu i powtórz proces (tyle ile się zmieści). Warstwa kremu ma być równie bogata co biszkoptów, aby każdy kęs był idealnie zbalansowany. Prosta dekoracja z ziaren kawy, kakaowej posypki lub kawałka gorzkiej czekolady, doda mu elegancji.
Pokrój mango i truskawki. Zmieszaj dokładnie wszystkie owoce z dwiema łyżeczkami cukru, skrapiając sokiem z cytryny. Odstaw na 15 minut. Ubij na gładką, gęstą masę mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem. Na dno szklanki pokrusz makaronik. Teraz połóż warstwę owoców i krem. Powtarzaj. Włóż na minimum godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj miętą i makaronikiem. Ten deser w szklance z mascarpone kradnie serce. Nie mów, że nie uprzedzaliśmy.
Galaretkę kojarzysz z dzieciństwa, a co powiesz na nowoczesną wersję? Ten deser ma wady – chwilkę się go przygotowuje, ale znika ekspresowo.
Przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu, dodając do nich pokrojone owoce. Wylewaj kolejne warstwy do szklanek, czekając, aż poprzednie stężeją. Jeśli mało Ci słodyczy, dodaj domowej bitej śmietany (śmietana 36%, odrobina cukru i szczypta soli ubite na sztywną piankę).