Używamy plików cookies w celach statystycznych i do poprawnego funkcjonowania tej strony internetowej. Jeżeli ustawienia Twojej przeglądarki nie blokują plików cookies uznajemy, że wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie. Możesz zmienić zasady korzystania z plików cookies w swojej przeglądarce. Więcej informacji znajduje się w Polityce prywatności.

Desery w szklankach – cukiernicze arcydzieła.

17.04.2024


>> Powrót <<



Trzy szklane pojemniki Viggo z jogurtem i warstwą ciemnej frużeliny jagodowej, udekorowane świeżymi jagodami na drewnianym stole


Lubisz desery? Co powiesz na deser w szklance? To doświadczenie, angażujące zmysły i wizualna rozkosz, a przy okazji zaproszenie do eksperymentowania i zabawy.


W tej twórczej przestrzeni, pełnej soczystych owoców, kremów i aromatycznych dodatków, odkryj swoją pasję. Desery w szklankach to doskonały sposób, by wykazać się kreatywnością. 


Są uniwersalne. Mogą być szybką przekąską, eleganckim zakończeniem wykwintnego bankietu lub oryginalnym akcentem na przyjęciu. Są też praktyczne – możesz je przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu podania.


Sekrety idealnej prezentacji, czyli jak wybrać szklanki do deserów.


Zdrowe desery w formie zielonego smoothie - szklanki Gina i Ellin


Kluczem perfekcyjnego deseru w szklance jest smak i estetyka. Ich typ wpływa na percepcję (bardziej formalny lub casualowy). 


Wybór szklanki na desery to jak wybór sceny spektaklu. Niech współgrają z deserem, by każda warstwa opowiadała historię, a przejścia tworzyły płynną narrację. 


Na jakie pojemniczki na desery szklane z Trend for Home możesz postawić?:



Arcygenialne desery serwowane w szklankach, czyli wygląd i smak na 6.


Zestaw kolorowych szklanek Tressa z wytłoczonym wzorem, ustawionych na marmurowej podstawce obok przekrojonej na pół cytryny


Oto kilka sekretów, które sprawią, że deserki w szklankach będą wyglądać jak „milion dolarów” (i równie pysznie smakować):



  • wybieraj pojemniczki na desery szklane o ciekawym kształcie, 

  • wykorzystaj przezroczystość szkła, aby bawić się światłem i kolorami. Niech deser w szklance stanie się żywym obrazem, zmieniającym się w zależności od kąta patrzenia,

  • warstwy układaj równomiernie i precyzyjnie (najlepiej rękawem cukierniczym),

  • owoce i bitą śmietanę dodawaj przed podaniem, by zachować ich świeżość,

  • dekoracja to wielki finał. Może być świeżym owocem, listkiem mięty, kruszonym ciasteczkiem lub fantazyjną bitą śmietaną, 

  • przed serwowaniem schłodź desery w szklance w lodówce – dłużej utrzymają niską temperaturę,

  • satysfakcjonujące jest eksperymentowanie ze smakami i teksturami. Pomyśl o nietypowych połączeniach np. słodki krem z kwaśnymi owocami lub aksamitny mus z chrupiącymi karmelizowanymi orzechami,

  • czerp z sezonowości-lato to czas szybkich deserów w szklance z malinami, truskawkami czy jagodami. Jesień niesie bogactwo śliwek, gruszek czy jabłek. Zima ogrzewa korzennymi i cytrusowymi smakami,  a wiosna to nowalijki.


Deser w szklance – szybkie przepisy na każdą okazję.


Pękate szklanki Emma z granolą, jogurtem i owocami oraz szklanki Viggo z deserem miodowo-miętowym


Chcesz przepis na deser w szklance? Zamiast jednego masz kilka. Każdy (w zależności od szklanki) to 3-4 porcje. Pomysł na szybki deser w szklance niech stanie się punktem wyjścia do Twoich kulinarnych eksperymentów. 


Na scenie, którą jest szklanka na deser, odbywa się przedstawienie. Aktorzy to warstwy kremów, musów, owoców, ciastek, galaretek. Ich gra to harmonia smaków i kolorów, a Ty jesteś reżyserem spektaklu. Każdy składnik to część zachwycającej choreografii. W tęczowych refleksjach szkła i słodkich nutach każdej łyżeczki zaklęte są magiczne deserki w szklankach.


Deser tiramisu w szklance Kosmiczne Tiramisu.



  • 250 g mascarpone,

  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie),

  • 3 łyżki cukru pudru,

  • 200 ml mocnej, schłodzonej kawy,

  • 2 łyżki pomarańczowego likieru (opcjonalnie),

  • paczka biszkoptów „języczków” (ladyfinger),

  • kakao do posypania (lub ziarna kawy/kawałek gorzkiej czekolady),

  • kilka kropel niebieskiego barwnika spożywczego.


Ubij żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Delikatnie wmieszaj mascarpone. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i połącz z masą. Dodaj kilka kropel barwnika, by uzyskać kolor nocnego nieba. Biszkopty namocz w kawie i ułóż warstwę na dnie. Nałóż warstwę kremu i powtórz proces (tyle ile się zmieści). Warstwa kremu ma być równie bogata co biszkoptów, aby każdy kęs był idealnie zbalansowany. Prosta dekoracja z ziaren kawy, kakaowej posypki lub kawałka gorzkiej czekolady, doda mu elegancji.


Szybki deser w szklance? Trifle makaronikowe z owocami.



  • 12 makaroników (4 do dekoracji),

  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%,

  • 200 g mascarpone,

  • 80 g cukru pudru,

  • 2 łyżeczki cukru,

  • łyżeczka waniliowego ekstraktu,

  • maliny, truskawki, mango, cytryna,

  • mięta do dekoracji.


Pokrój mango i truskawki. Zmieszaj dokładnie wszystkie owoce z dwiema łyżeczkami cukru, skrapiając sokiem z cytryny. Odstaw na 15 minut. Ubij na gładką, gęstą masę mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem. Na dno szklanki pokrusz makaronik. Teraz połóż warstwę owoców i krem. Powtarzaj. Włóż na minimum godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj miętą i makaronikiem. Ten deser w szklance z mascarpone kradnie serce. Nie mów, że nie uprzedzaliśmy.


Deser z galaretki w szklance Tęczowa radość. 


Galaretkę kojarzysz z dzieciństwa, a co powiesz na nowoczesną wersję? Ten deser ma wady – chwilkę się go przygotowuje, ale znika ekspresowo.



  • 3-4 galaretki w ulubionych smakach (postaraj się, by były w różnych kolorach),

  • świeże owoce.


Przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu, dodając do nich pokrojone owoce. Wylewaj kolejne warstwy do szklanek, czekając, aż poprzednie stężeją. Jeśli mało Ci słodyczy, dodaj domowej bitej śmietany (śmietana 36%, odrobina cukru i szczypta soli ubite na sztywną piankę).


>> Powrót <<